Karo Pharma stödjer Operation Smile

Karo Pharma donerade under 2018 2,5 MSEK till hjälporganisationen Operation Smile och kommer fortsatt stödja Operation Smile med samma summa under 2019 och 2020.

Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation, som genomför kostnadsfria operationer på barn och unga med allvarliga ansiktsmissbildningar, framförallt läpp-, käk- och gomspalt (LKG). Operation Smile grundades 1982 av den amerikanske plastikkirurgen Bill Magee och sjuksköterskan och socialarbetaren Kathy Magee.

Insamlingsstiftelsen Operation Smile Sverige grundades 2010, i syfte att bidra till den internationella verksamheten genom finansiella bidrag samt genom att rekrytera nordiska volontärer som alla bidrar till att göra skillnad för barn världen över. I dag finns 225 volontärer i Norden; däribland plastikkirurger, barnläkare, narkosläkare, sjuksköterskor, tandläkare och logopeder. Volontärerna arbetar helt utan ersättning och tar av fritid och semestrar för att åka iväg.

Operation Smile utför ett stort antal medicinska insatser årligen. Ute i fält möts volontärerna av långa köer med förhoppningsfulla familjer; föräldrar med barn som fötts med läpp-käk-gomspalt och därför ofta förskjuts av familj och grannar, tvingas leva undangömda och inte kan gå i skolan på grund av svåra trakasserier. Läs mer: www.operationsmile.se

Fakta — läpp-, käk- och gomspalt

  • Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG), ungefär ett barn per 500–700 födda.
  • Barnen lever ofta under mycket svåra omständigheter med trakasserier och isolering.
  • Att operera ett barn med läppspalt tar oftast mindre än en timme och en operation som kan kosta så lite som 2 400 kronor.